Post-its med noter og ideer der bliver lagt og arrangeret på et bord

Børne- og ungeinddragelse gør jeres projekt bedre – både på papiret og i praksis

Børne- og ungeinddragelse er ganske simpelt: Giv dem, målgruppen, en stemme – og få bedre udemiljøer. Det kan gøre en stor forskel for børn og unge, når I planlægger et nyt udemiljø, der skal være til glæde for netop dem.

At give dem indflydelse på beslutningerne og dermed det endelige projekt handler grundlæggende om aktiv deltagelse fra deres side: at børn og unge bliver taget med i processen – og bliver taget alvorligt. Det er dem, det handler om, og derfor er det relevant og vigtigt at give dem mulighed for at dele deres idéer, perspektiver, behov og ønsker. Resultatet er et projekt, der både ser godt ud på papiret og skaber reel værdi i praksis.

Hos TRESS hjælper vi jer med at gøre børn- og ungeinddragelse mere konkret, overskuelig og meningsfuld. Vi har stor erfaring med at skabe projekter, hvor engagement og medindflydelse spiller en naturlig rolle – og hvor børn og unge får en stemme, der bliver hørt og brugt.

Er I allerede nu klar til at tage kontakt og få hjælp til at inddrage de unge? Så gå direkte til vores kontaktformular her, så vi kan tage en uforpligtende snak og komme godt fra start med projektplanlæggelsen.

Hvordan kan man inddrage børn og unge?

Der er mange måder at inddrage børn og unge i projektplanlægningen. Herunder med nogle klassiske værktøjer:

  • Spørgeskemaer
  • Fokusgrupper
  • En idébrevkasse i klubben eller SFO'en

Det kan også gøres mere legende:

  • Kreative workshops, hvor de tegner deres idéer og taler dem igennem
  • Et "Løvens Hule"-format, hvor de pitcher deres forslag, og de voksne lytter og stiller spørgsmål

Det er vigtigt at skelne mellem, om målgruppen består af både børn og unge – eller kun den ene. Børneinddragelse kræver ofte en anden tilgang end ungeinddragelse. Hvor de mindste typisk har brug for visuel og legende formidling, kan unge lettere engagere sig i dialog og refleksion.

Der findes ikke én rigtig metode – det vigtigste er, at I møder børn og unge dér, hvor de er. Når det lykkes, opstår der idéer, der ikke bare styrker projektet, men også gør det mere levende og forankret.

Hvordan hjælper TRESS jer i praksis?

Det er vigtigt at komme godt fra start. Og det er præcis her, vi kommer ind i billedet.

Hos TRESS har vi mange års erfaring med procesfacilitering, projektudvikling og målgruppeinddragelse – og vi hjælper jer hele vejen igennem, lige meget hvem målgruppen er og hvilken type projekt der er tale om.

  1. Først finder vi ud af, hvordan vi bedst inddrager jeres børn og unge.
  2. Herefter finder vi ud af, hvordan vi stiller de rigtige spørgsmål.
  3. Til slut handler det blot om at lytte nysgerrigt og interesseret og samle de unges input, så vi kan bruge dem til projektet.

Det bruger vi aktivt i det videre arbejde – både når vi udvikler projektet, laver visualiseringer og udformer en ansøgning, der tager højde for målgruppens ønsker og behov.

Målet er ikke at lade børn og unge udforme projektet og selvstændigt tage beslutningerne – det handler om at give dem en reel stemme og tage deres input alvorligt.

Vi hjælper også med alt det andet, der ligger omkring selve projektet: fra visualisering til finansieringsplan og fondsansøgninger. Hvis I også er nysgerrige på, hvordan vi kan hjælpe jer med at få støtte til jeres projekt, kan I læse mere i vores guide til at opnå økonomisk støtte til jeres udemiljø-projekt.

Hvorfor er børne- og ungeinddragelse vigtigt?

Børne- og ungeinddragelse er vigtigt, fordi udemiljøerne bliver bedre, når dem, der skal bruge dem, er med i idéudviklingen. Derudover kan perspektiver fra børn og unge ofte give indsigter, voksne ikke selv ville have tænkt på.

Det handler også om engagement og lysten til at bruge området. Vi ser ofte, at projekter, der er udviklet i samarbejde med børn og unge, bliver taget bedre imod og får en mere positiv forankring i lokalmiljøet.

Og så er der også den praktiske side af sagen: Mange fonde og puljer forventer og stiller eventuelt krav om, at børne- og ungeinddragelse er en del af projektet. I nogle tilfælde er det et decideret krav, mens det i andre er en klar fordel i ansøgningen om midler. Det kan være netop dét, der får jeres ansøgning til at skille sig ud. Det gælder blandt andet for Nordea-fondens Ung puls-pulje, hvor børn- og ungeinddragelse er et krav for at blive taget i betragtning til fondsuddelingen.

Styrk både projektet og ansøgningen

Hos TRESS ser vi ikke børne- og ungeinddragelse som noget særskilt, der ligger ved siden af projektet. Tværtimod er det en naturlig del af den måde, vi udvikler udemiljøer på. Når de får indflydelse fra starten, hænger hele processen bedre sammen.

Vi hjælper jer med at holde overblikket og skabe en rød tråd fra idé og inddragelse til visualisering, fondsansøgning og færdigt projekt. Og når I inddrager børn og unge aktivt, styrker det ikke bare selve projektet – det løfter også jeres ansøgning.

Skal vi hjælpe jer med børne- og ungeinddragelse?

Er I klar til at tage næste skridt? Uanset hvor langt I er i processen med jeres nye projekt, står vi klar til at hjælpe. Vi tilbyder sparring, rådgivning og praktisk hjælp – og det starter altid med en uforpligtende snak.

Udfyld kontaktformularen herunder, så kontakter vi jer og tager en snak om jeres muligheder. Vi glæder os til at høre om jeres projekt og hjælpe jer med at få børne- og ungeinddragelse til at spille en aktiv rolle i både udvikling og finansiering.